Uitleg kalender 2015 (nieuw)

__D_0465 kalender uitleg banner

Januari

De maan, deze foto is gemaakt in Beaumont en Argonne (Franse Ardennen) op een vroege ochtend in oktober. In dit kleine dorpje in de Franse Ardenne hebben mijn ouders een oude boerderij. Op deze ochtend scheen de zon (die net opgegaan was) recht op de maan waardoor de kraters scherp zichtbaar waren.

Februari

Deze wisent (Bison bonasus) is gefotografeerd in het Kraansvlak. Dit is een natuurgebied dat onderdeel is van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland dat tussen IJmuiden en Zandvoort, ten westen van Haarlem ligt. Dit kustgebied omvat een grote verscheidenheid aan biotopen, zo zijn er bossen, open zandvlaktes en dichtbegroeide struwelen. De wisent leeft hier sinds 2007 en is uitgezet om te kijken welke invloeden ze hebben op het gebied. Het gaat goed met de wisent in het Kraansvlak mede dankzij de jaarlijkse geboorte van kalveren. Op deze foto staat een jong kalf, dit is te zien aan de horens die nog lang niet volgroeid zijn.

Maart

De foto van deze jonge bosuil (Strix aluco) is gemaakt in het Kenaupark in Haarlem. Al enkele jaren broedt het bosuilpaar in het Kenaupark en trekt elk jaar weer volop de aandacht. Er is zo veel belangstelling elke jaar voor deze vogels dat zelfs buschauffeurs stoppen om te vragen wat er te zien is. Blijkbaar vinden ze het publiek niet storend. Hun nestboom (een berk begroeid met klimop) is een goede schutplaats voor de jonge dieren. De ouders jagen ‘s avonds en ‘s nachts op muizen, andere kleine zoogdieren en soms vogels.

April

De foto van dit jonge wildzwijn (Sus scrofa) is gemaakt in een bos vlak bij het Nationaal Park de Veluwezoom. Op deze dag ging ik met twee vrienden de bossen verkennen in de buurt van Velp en kwamen dit jonge dier tegen. Samen met zijn drie broertjes en zusjes was het alleen gelaten door de moeder omdat deze geschrokken was door onze aanwezigheid. Dit is niet problematisch omdat de moeder zeker terugkomt om de jongen verder op te voeden. Nadat ik de foto voor het eerst omgekeerd zag, ontdekte ik het tweede jong op de achtergrond, zie jij hem ook?

Mei

De boomkikker (Hyla arborea) is een vrij zeldzame soort voor Nederland. Deze foto is gemaakt in Midden-Frankrijk in de buurt van Montmarault in de Auvergne. Deze kikker heeft een lichaamslengte van vier tot vijf centimeter en snel te onderscheiden van alle West-Europese kikkers door zijn felgroene kleur. Ze hebben speciaal slijm aan hun poten waarmee ze aan planten kleven maar waar vuil niet aan vast plakt. Het grootste deel van de dag zoeken ze de zon op waardoor hun huid lichtgroen kleurt, als het minder warm is dan kleurt hun huid donkergroen of zelfs grijs. Deze kleurverandering helpt ze om niet erg op te vallen.

Juni

Deze muis deed zich tegoed aan de vele aardbeitjes die hier groeien. In de binnenplaats van de boerderij in Beaumont en Argonne leven veel muizen. De kleine holletjes tussen de stenen en in de aarde is uitermate geschikt als nest en verstopplaats voor dit kleine diertje. Een muis heeft een erg variërende dieet: vruchten, zaden, paddenstoelen, mossen en ook insecten staan op het menu.

Juli

De scholekster (Haematopus ostralegus), deze foto is gemaakt in Haarlem-Zuid langs de vrij drukke Amerikaweg en was hier opzoek naar voedsel in het zand. Scholeksters broeden steeds vaker in steden op (platte) daken, zo voorkomen ze dat hun nest door grondpredatoren als de vos wordt leeggeroofd. De jongen verlaten echter het nest al na een paar uur waardoor het wel eens voor kan komen dat de jongen van het dak af vallen. Normaal gesproken broeden scholeksters op een grasland waar ze een ondiep kuiltje maken voor de eieren. Scholeksters verdedigen hun nest op een bijzondere manier, als een roofdier het nest nadert doet de scholeksters alsof het kreupel is om zo het roofdieren van het nest weg te lokken.

Augustus

Deze voor mij onbekende spin is gefotografeerd in Vogelenzang. Ik ging samen met mijn vader foto’s maken en heb uren aan de rand van een bos besteed om allemaal kleine insecten en andere dieren vast te leggen.

September

Deze ijsvogel (Alcedo atthis) heb ik gefotografeerd in Haarlem langs de Zuid-Schalkwijkerweg. Bij een klant had ik dit vogeltje al meerdere malen gezien. Met een cameraval heb ik vastgesteld waar deze ijsvogel dagelijks kwam om uit te rusten of zijn net gevangen visje op te eten. Uiteindelijk is het gelukt om hem ook te fotograferen. IJsvogels zijn namelijk erg schuwe dieren die je normaalgesproken alleen als een blauwe flits waar kunt nemen. In de winterperiode is het afhankelijk van de mate van vorst, als het een tijd lang stevig vriest dan kan de ijsvogel geen vis meer vangen. Daarom is het van belang dat hij open stukken water heeft om zijn voedsel (vis) te kunnen vangen. Hulp van de mens is hier gewenst.

Oktober

Deze berkenboleet (Leccinum scabrum) is gefotografeerd in het Foret de Belval bij Beaumont en Argonne. Deze eetbare paddenstoel is erg smakelijk. Zoals de naam al zegt groeit de berkenboleet voornamelijk in de buurt van berken.

November

Dit landschap heb ik ook gefotografeerd in Beaumont en Argonne, deze foto is ’s ochtends gemaakt waardoor het laagstaande licht over de bomen in zowel de voor als de achtergrond strijkt. Dit zogenoemde strijklicht wordt al eeuwenlang gebruikt door schilders. Door deze lichtval zou deze foto ook een schilderij kunnen zijn.

December

Deze foto is gemaakt in het Kraansvlak, het enige (tot nu toe) gebied waar de wisent in Nederland leeft. Onder de sneeuw op deze foto ligt een grote zandvlakte die de beheerders (PWN) hebben gecreëerd om het gebied weer gevarieerder te maken en deels terug te brengen naar de originele staat. Door de toename van broeikasgassen rondom het gebied (denk aan de hoogovens en het circuit) wordt de bodem steeds rijker aan meststoffen. Hierdoor groeien er steeds meer planten waardoor het duin langzaam dichtgroeit en de bijzondere plantensoorten verdwijnen.